ILIRIJA d.d. je pionir nautičkog turizma u Biogradu na Moru. Prepoznavši iznimni potencijal Biograda na Moru kao nautičkog grada smještenog u neposrednoj blizini kornatskog arhipelaga, Ilirija d.d. je davne 1974. godine izgradila prvu nautičku luku u Hrvatskoj, današnju hotelsku luku iz koje se sustavno započeo razvijati nautički turizam po cijelom Jadranu, i prvu vlastitu charter flotu od četrdeset Elanovih plovila, te je s punim pravom ponijela naziv pionira nautičkog turizma, dok je grad Biograd postao kolijevka nautičkog turizma.

Marina Kornati - nautički i regatni centar Sjeverne Dalmacije

Hotelska luka Kornati tijekom vremena postala je premala za sve ljubitelje mora i nautike, stoga je Ilirija d.d., uvidjevši važnost nautičkog turizma u razvoju grada Biograda na Moru i njegov utjecaj na ukupne turističke rezultate, 1985. godine proširila njene kapacitete izgradnjom marine Kornati, smještene u zapadnom dijelu Biograda na Moru, sa dodatnih 450 vezova.

Današnja marina Kornati ukupne morske površine (akvatorija) 91.912 m2 i kopnene površine od 39.688 m2 zasigurno je jedna od najvećih nautičkih luka zadarske županije i jedini istinski pokretač razvoja nautičkog turizma biogradske rivijere koja je zahvaljujući nautičkim potencijalima samog grada te viziji i hrabrosti Ilirije d.d. omogućila Biogradu ne samo da postane nautički grad već i centar razvoja nautičkog turizma.

U akvatoriju marine godišnje se održi preko 40 domaćih i međunarodnih regata svih klasa i preko 30 flotila na kojima sudjeluje i do 10.000 jedriličara iz cijelog svijeta, stoga s pravom i ponosom marina Kornati i Biograd na Moru zaslužuju nositi naziv ne samo nautičkog već i regatnog centra Sjeverne Dalmacije.

Marina Kornati - dostignuti standardi razvoja

Zahvaljujući investicijskim ulaganjima posljednjih  godina u modernu tehničku opremljenost, servisne usluge i eko sustave s posebnim naglaskom na uređenje prališta, izgradnju tehnološkog pročišćivača voda kao i izgradnju eko skladišta što ukazuje na činjenicu da je marina Kornati ne samo zadovoljila najstrože međunarodne standarde zaštite okoliša već i da je zaštita okoliša jedan od njenih najvećih prioriteta o čemu svjedoči i Plava zastava od 2004. god. kao simbol visokog standarda u zaštiti mora i priobalja.

Komplementiranjem svoje usluge i povećanjem kapaciteta na sadašnjih 805 vezova od čega 70 na kopnu i 15 gatova sa priključcima za struju i vodu za prijam plovila maksimalne veličine do 23 metra marina Kornati našla se među top 3 hrvatske marine.

Osim vlastite servisne zone u kojoj se pružaju usluge vađenja brodova širine do 7 metara, usluge travel lifta nosivosti 50 tona, dizalice nosivosti 10 tona, cjelodnevnu uslugu mornarsko-čuvarske službe, osiguran i čuvan parking sa 700 parkirnih mjesta kao i restoran marine Kornati sa konobom kapaciteta do 370 mjesta. U sklopu marine djeluje i tridesetak vanjskih tvrtki koje u okvirima poslovne suradnje s marinom Kornati pružaju servisne usluge što osigurava pružanje vrhunske usluge svim njenim gostima.

Značaj za ukupni gospodarski razvoj grada vidljiv je i u broju od preko 150 osoba koje zapošljava marina i tvrtke koje u njoj obavljaju nautičku djelatnost.

Marina Kornati - vodeća charter destinacija na Jadranu

Marina je zadržala status vodećeg charter centra na Jadranu sa preko 300 plovila u charteru koje se nalaze u vlasništvu 12 charter tvrtki koje posluju unutar marine i koje se osim charterom bave i prodajom plovila vodećih svjetskih proizvođača

Marinu Kornati čine tri međusobno povezane cjeline:

Centralni dio marine Kornati sa 365 vezova u moru i 70 na kopnu, odnosno ukupno 435 vezova, Zapadni dio marine sa 190 vezova u moru i Južni dio marine sa 80 vezova u  moru. Širina ulaza u marinu je 40 m, a najveća dubina – gaz je do 6,50 m.