Info

Biograd je idealno pozicioniran kao centar rivijere jadranske obale i dalmatinskog nautičkog raja. Ako postoji mjesto na jadranskoj obali koje treba posjetiti i istražiti zbog njegove ljepote, idealnog položaja, sklada, srdačnih ljudi i blizine najvažnijih hrvatskih nacionalnih parkova, kao i zaštićenih područja prirode onda je to svakako Biograd na Moru.

Smješten je u Pašmanskom zaljevu, 25 km južno od Zadra s lijepim plažama, borovim šumama i sunčanim uvalama. Ono što Biograd na Moru čini izuzetnom destinacijom je njegovo prirodno okruženje, blizina Nacionalnog parka Kornati, Nacionalnog parka Krke, te Parka prirode Vransko jezero - ornitološki rezervat, bogato sportsko ribolovno područje, zanimljivo kanuistima i promatračima ptica.

Biograd na Moru je poznata destinacija nautičara čije je odredište Kornatski arhipelag. Regate, škole jedrenja ili ronjenja i druge nautičke akrtivnosti organizirane su kroz cijelu godinu. Marina Kornati u Biogradu na Moru ima oko 500 priveza na moru i 200 na kopnu.

Rijetko je gdje kao na ovom dijelu Jadranske obale priroda bila toliko darežljiva i kreirala jedan od najrazvedenijih arhipelaga na svijetu. Najbliži otok koji je svakodnevnom brodskom vezom spojen sa Biogradom je otok Pašman. U blizini Biograda je i mali otok Vrgada gdje se organiziraju izleti, kao i u nacionalni park Kornati koji je svojom posebnošću i neopisivom ljepotom zaslužio da bude proglašen biserom Jadrana.

Osim toga, vodimo vas i u nacionalne parkove Krka i Paklenica, zatim na prekrasna Plitvička jezera te park prirode i prirodni fenomen Vransko jezero.

Dođite u ovaj prekrasan grad s toliko doživljaja na korak blizine!

Turizam

Biograd je skriven u plavim njedrima između otoka koji su poput bisera poredani uzduž najrazvedenijeg dijela hrvatske obale i pruža brojne sadržaje u kojima će svaki njegov posjetitelj vrlo brzo pronaći nešto za sebe.

Na sjevernoj strani Biograda je uvala Bošana, s prostranom šljunčanom plažom, a na južnoj plaža Dražice na koju se nastavlja pješčana uvala Soline okružena borovom šumom koja je protkana šetnicama i jogging stazama.

Kvaliteta je najvažnija. Ako želite kvalitetan obiteljski ili romantični odmor, preporučamo hotelski smještaj u jednom od naša četiri hotela. Bilo da se odlučite za hotel Iliriju, hotel Adriatic ili hotel Kornati u Biogradu te hotel Villu Donat u Sv. Filip i Jakovu, izabrat ćete najbolje. Svaki od njih ima svoje posebnosti, a zajedničke su im osobine:visoki komfor, blizina mora te brojni sadržaji koji vam kao gostu stoje na raspolaganju, od restorana, bazena, barova, wellnessa, preko animacijskih i zabavnih programa za djecu i odrasle.

Željni ste avanture? Želite svoj odmor provesti aktivno? Uživajte u širokoj paleti aktivnosti koje vam možemo ponuditi kroz aktivni odmor. Mogućnosti za ronjenje, jedrenje, jet ski, trekking, cycling, climbing na dohvat su ruke.

Zanimaju vas izazovi? Canoe safari i rafting na rijeci Zrmanji, triatlon izazovi u prirodi, paragliding u neposrednoj blizini hotela samo su neke od mogućnosti za one željne adrenalina i aktivnog provođenja svog odmora. Za one koji vole nešto umjerenije ili klasične sportske aktivnosti tu je 14 vrhunski opremljenih teniskih terena s noćnim osvjetljenjem, kao i mini golf tereni.

Povijest Biograda

Biograd, povijest i kultura

Biograd je najvjerojatnije nastao na ruševinama antičke Blandone. Prvi se put spominje u X. st. Pod hrvatskim vladarima, Biograd na Moru je župni, a kasnije i kraljevski grad.

1050. godine osnovao je kralj Petar Krešimir u Biogradu biskupiju, podignuo muški i ženski benediktinski samostan i crkvu Sv. Ivana. Iz rimskog razdoblja sačuvani su ostaci villae rusticae. Početkom 12. stoljeća, odnosno 1102. godine u Biogradu biva okrunjen Koloman, hrvatsko - ugarski kralj. U 13. i 14. stoljeću Biogradom upravljaju cetinski knezovi, bribirski knezovi Šubići i vranski templari. Od početka 15. pa sve do kraja 18. stoljeća Biograd je bio pod vlašću Venecije i pretrpio brojna stradanja u mletačko - turskim ratovima.

Okolina Biograda bogata je starinama iz hrvatske prošlosti:dokumenti spominju crkve, samostane i dvorce.

U Zavičajnom muzeju možete pogledati brojne artefakte i dokaze burne prošlosti Biograda. Tu se nalazi zanimljiva arheološka kolekcija s pretpovijesnim, antičkim i ranohrvatskim nalazima, brodski teret iz 16. stoljeća i brojni drugi izlošci.

Iz starohrvatskog razdoblja dvije su crkve, od kojih je jedna velika trobrodna bazilika.

Od ostalih znamenitosti možete pogledati ostatke samostana Sv. Ivana, zatim je tu crkva Sv. Anastazije s baroknim oltarima iz 1761. i dvije male crkvice iz 1850. - crkve Sv. Roka i Sv. Antonija. Uz sve nabrojeno, na širem području Biograda nalaze se i ostatci antičkog akvadukta, kao i druga pretpovijesna nalazišta.

Fotografije ustupio Zavičajni muzej Biograd
FOTOGALERIJA