Weather

°C

subota, 20.04.2019.

informacijeInfo: 00385 23 383 800

43° 56' 30" N; 15° 26' 32" E;

Povijest Biograda

Biograd, povijest i kultura

Biograd je najvjerojatnije nastao na ruševinama antičke Blandone. Prvi se put spominje u X. st. Pod hrvatskim vladarima, Biograd na Moru je župni, a kasnije i kraljevski grad.

1050. godine osnovao je kralj Petar Krešimir u Biogradu biskupiju, podignuo muški i ženski benediktinski samostan i crkvu Sv. Ivana. Iz rimskog razdoblja sačuvani su ostaci villae rusticae. Početkom 12. stoljeća, odnosno 1102. godine u Biogradu biva okrunjen Koloman, hrvatsko - ugarski kralj. U 13. i 14. stoljeću Biogradom upravljaju cetinski knezovi, bribirski knezovi Šubići i vranski templari. Od početka 15. pa sve do kraja 18. stoljeća Biograd je bio pod vlašću Venecije i pretrpio brojna stradanja u mletačko - turskim ratovima.

Okolina Biograda bogata je starinama iz hrvatske prošlosti:dokumenti spominju crkve, samostane i dvorce.

 

U Zavičajnom muzeju možete pogledati brojne artefakte i dokaze burne prošlosti Biograda. Tu se nalazi zanimljiva arheološka kolekcija s pretpovijesnim, antičkim i ranohrvatskim nalazima, brodski teret iz 16. stoljeća i brojni drugi izlošci.

 

Iz starohrvatskog razdoblja dvije su crkve, od kojih je jedna velika trobrodna bazilika.

Od ostalih znamenitosti možete pogledati ostatke samostana Sv. Ivana, zatim je tu crkva Sv. Anastazije s baroknim oltarima iz 1761. i dvije male crkvice iz 1850. - crkve Sv. Roka i Sv. Antonija. Uz sve nabrojeno, na širem području Biograda nalaze se i ostatci antičkog akvadukta, kao i druga pretpovijesna nalazišta.Fotografije ustupio Zavičajni muzej Biograd